pátek 5. března 2021

MIT App Inventor 2 aneb naše první mobilní aplikace

Nedávno jsme se rozhodli prozkoumat MIT App Inventor 2Jedná se o webovou je aplikaci, která slouží k výrobě vlastních aplikací pro mobilní zařízení. Pro začátek je nutné si vytvořit vlastní účet na MIT App Inventor, pohodlně se usadit k počítači a připravit si do ruky mobil nebo tablet s operačním systémem Android. (Pokud nevlastníte androidí zařízení, neklesejte na mysli, stačí i jen počítač.) Potom si ještě musíte na mobilní zařízení nainstalovat MIT AI2 Companion a propojit mobilní zařízení s počítačem. Návod najdete tady, kromě toho tu najdete i návod, jak řešit situaci, pokud nevlastníte mobilní zařízení s operačním systémem Android. Návod je sice psaný v angličtině, ale toho se děsit nemusíte - jak na automatický překlad do češtiny se můžete dočíst třeba na nádherném blogu Dejte mi pevný bod a pohnu i českým školstvím v článku Opakuj si - třeba s kartičkami.

Takže to nejdůležitější by už bylo, teď už zbývá "jen" se s MIT App Inventorem naučit pracovat. Návodů v angličtině existuje spousta - přímo na webu MIT App Inventoru najdete řadu tutoriálů, materiály pro učitele nebo popis jednotlivých komponent. Pokud dáváte přednost spíš videonávodům, potom můžu doporučit YouTube kanál MIT App Inventoru. Kromě toho najdete velké množství návodů prostým zadáním slov "MIT App Inventor tutorial" do vyhledávače Google. Těm, kteří by si rádi přečetli něco v jazyce, kterému rozumí, by mohl vyhovovat web docenta Ľubomíra Šnajdera Výučba programovania mobilných aplikácií v App Inventore 2 (ve slovenštině) nebo bakalářská práce Emy Kučerové Grafické programování mobilních aplikací v prostředí MIT App Inventor 2

Vlastní programování v MIT App Inventoru částečně připomíná programování ve Scratchi. Jako nevýhoda se může zdát  nepřítomnost české lokalizace, ale příkazy obsahují většinou základní anglické výrazy, takže já osobně to jako velkou nevýhodu nevidím. Naše děti, které právě studují pátou třídu základní školy (a jejich znalosti angličtiny tomu celkem odpovídají), se zvládly v MIT App Inventoru zorientovat - a dokonce i něco vlastního vytvořit - během jednoho dne. O tom, že základy jsou opravdu jednoduché, se můžete přesvědčit třeba na následujícím videu:


Nebo se můžete podívat na jednoduchý krokoměr pro důchodce se špatným zrakem, který vytvořily naše děti. Tady najdete jejich soubor Krokomer.aia, který si po uložení do počítače můžete otevřít v MIT App Inventoru a prohlédnout si ho - a nebo ho dokonce vylepšit. A pokud byste chtěli aplikaci Krokoměr vyzkoušet, najdete ji ke stažení tady.



Žádné komentáře:

Okomentovat