neděle 10. dubna 2022

Dezinformační

Tak jsme si povídali o dezinformacích. A bylo toho hodně. Nejdříve jsme si pustili video Jednoho světa na školách z Mediálního ringu, abychom zjistili, co to vlastně ty dezinformace vlastně jsou. Potom jsme přidali už trochu postarší deep fake video s "alternativním" vánočním projevem britské královny z roku 2020

Video je  sice v angličtině, ale vložené anglické titulky určitě v porozumění pomůžou. Toto video má za úkol ukázat, že nemůžeme věřit všemu, co vidíme na internetu. Ale existují i videa, která mají zcela jiný cíl - třeba vyzvat ukrajinskou armádu ke kapitulaci.

Spoustu dezinformací potkáme také na sociálních sítích. A pokud si nedáme pozor, algoritmy sociálních sítí nás k dezinformačnímu obsahu dokonce směrují. Poslechli jsme si závěrečnou část 46. dílu podcastu Kanárci v síti, kde se hovoří o tom, jak algoritmy Facebooku amplifikují dezinformace o klimatické změně. Originální článek v angličtině najdete tady

Následně jsem trošku vysvětlila, na jakých principech fungují algoritmy sociálních sítí - něco málo se dozvíte třeba v článku Algoritmy na sociálních sítích: dobrý sluha, zlý pán. Co jsou vlastně zač? z webu Internetem bezpečně nebo třeba v lekcích Algoritmy sociálních síti od O2 chytré školy.

Pak jsme se podívali na dva filmy, ve kterých hrály dezinformace důležitou roli. Ten první byl z doby "před Facebookem", konkrétně se jednalo o film Vrtěti psem. A ten druhý byl současný - K zemi hleď! Sledování filmů jsme završili jejich srovnáním (jak bylo obtížné vytvořit pořádnou dezinformaci dříve a jak nyní). K tomu jsme si poslechli část podcastu, ve kterém Alexandra Alvarová s Petrem Ludwigem rozebírají šíření dezinformací "před Facebookem" a nyní.

Na závěr jsme si zkusili, jaké by to bylo, kdybychom se chtěli stát dezinformátory. Zahráli jsme si hru Get Bad News! a také jsme si za pomoci ClassTools a v něm programu Breaking News Generator nějakou tu dezinformaci vytvořili. To nám šlo skvěle, protože něco takového jsme už kdysi dávno dělali.

Žádné komentáře:

Okomentovat