středa 16. října 2019

Dějepis v Breaking News a Genial.ly

Díky skvělému učitelskému blogu Dejte mi pevný bod a pohnu i českým školstvím jsem objevila ClassTools a v něm Breaking News Generator. Jedná se o program na tvorbu Nejnovějších zpráv. Během chvíle můžete vytvořit vlastní obrázek, který se tváří jako tapeta televizních zpráv. Odkaz na článek je tu

Program je velmi jednoduchý - jeho obsluhu zvládlo i mé devítileté dítko. Stačí vyplnit příslušná políčka textu a nahrát pozadí. S pozadím můžete před finálním uložením ještě hýbat. Když jste s výsledkem spokojení, jednoduše zmáčknete tlačítko Download Image a obrázek se uloží na vámi zvolené místo.
A k čemu vlastně jsme ten program použili? Na opakování starých pověstí českých. Dítko samo vybralo, které události považuje za klíčové, já jsem to pouze zkontrolovala a schválila. Potom už bylo nutné "jen" najít vhodné volně dostupné ilustrační obrázky na internetu. Při tom jsme jako vedlejší produkt narazili na pojem rozlišení obrázku - prostě některé obrázky měly příliš malé rozlišení a nebyly proto použitelné. Vlastní psaní textu už nepředstavovalo žádný problém.
Avšak dítku se to zdálo nedostatečné a chtělo obrázky něčím vylepšit, protože v této ubohé podobě je prý nemůže nikomu ukázat. Tak jsem mu navrhla použít Genial.ly. O tomto programu se můžete dočíst na nádherném učitelském blogu  Co jsem vyzkoušela. Stránky dokonce obsahují stručný tutoriál, jak s Genial.ly zacházet.
Genial.ly je program, který umožňuje vytvářet interaktivní prezentace, postery, obrázky, časové osy... Stačí se podívat na video:

Práce v Genial.ly je jednoduchá a interaktivní. Nejdříve si musíte vytvořit účet, vybrat druh interaktivní práce, kterou chcete tvořit, a pustit se do ní. Pokud nechcete na všechno přicházet sami, doporučuji také projít tutoriály vyrobené přímo tvůrci Genial.ly.
Devítileté dítko pomocí Genial.ly interaktivně vylepšilo svůj obrázek o příchodu praotce Čecha na horu Říp. Rozhodlo se, že do něj přidá odkazy na dobře zpracované internetové zdroje, které se k tématu vztahují. Aby mohlo vybrat to, co je podle něj nejlepší, muselo toho na internetu celkem hodně přečíst, vyslechnout a zhlédnout. V důsledku toho se dozvědělo velké množství informací; a protože se informace celkem často opakovaly, je velká pravděpodobnost, že si alespoň něco z toho dlouhodobě zapamatuje.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat