neděle 10. října 2021

Alice není jen pro Alice

Přišel říjen a s ním opět programovací akce. A protože nechceme jít s davem, rozhodly jsme se (ano, rozhodly s tvrdým -y, neb jsme výhradně osoby ženského pohlaví), že budeme učit děti programovat v jazyce Alice 3. O programování v Alici jsem psala už dříve. Od té doby se toho hodně naučily jak naše děti, tak i já, takže jsem našla dost odvahy (nebo drzosti) to učit další. Dcera se toho naučila víc, takže její odvaha je ještě o něco větší. V pondělí jsme spolu lektorovaly první část kurzu. Spravedlivě jsme se střídaly - chvíli já (dospělačka), chvíli dcera (šesťačka). Protože trval kurz dvě hodiny, obě jsme byly rády, že jsme měly na chvíli čas si odpočinout od řečnění a něčeho se napít. Ještě nás čekají dvě až tři dvouhodinovky, ve kterých budeme vysvětlovat, jak naprogramovat rybu mrskající ocasem, chodící osobu nebo třeba pohyb kamerou. 



Abychom nevypadaly jako nějaká béčka nebo dokonce céčka, vytvořily jsme celé akci také webové stránky. Pěkně s obrázky, odkazy i přihlašovacím formulářem. Dcera mi při tom tak vydatně pomáhala, že příště už jí to s radostí přenechám. Ale potom jsme udělaly chybu - a to zásadní: rozhodly jsme se totiž, že částečně napíšeme, částečně přeložíme návody na práci v Alici 3. A to jsme neměly dělat. Je s tím daleko víc práce, než jsme si myslely. Sice nám trochu pomáhá moderní překladač, ale pravděpodobně ho nikdo nevytvářel s myšlenkou na automatické překlady informatických textů. Takže spíš překládáme a vymýšlíme samy. Kolik jsme toho už zvládly (a také kolik toho ještě chybí), uvidíte na naší stránce s návody na programování v Alici.

A dnes jsme šťastně dokončily i návod na programování, který snad povede české děti od začátku (neboli otevření Alice 3) až do konce (neboli uložení hotové práce a její export ve formě hotového filmu.

Najde se někdo další, komu divy Alice učarují? Alice totiž ve skutečnosti není Alice, ale Alenka z říše divů.

Žádné komentáře:

Okomentovat