středa 29. července 2020

A zase ta Alice

Naše děti na začátku prázdnin objevily skorodětský blokový programovací jazyk Alice 3. Skorodětský? Ano - podle autorů programu je určený pro děti od druhého stupně až po univerzitní studenty. V češtině o Alici psal už před lety Zbyšek Vít v článku Alice - další nástroj na výuku programování. Protože nechci opakovat už napsané, popíšu naše vlastní zkušenosti - neboli jak se k tomu stavěli dva čerství absolventi čtvrté třídy základní školy.
1. Předně - Alice umožňuje pracovat s 3D objekty. V porovnání se Scratchem a mBlockem je to změna. Pokud chcete, aby se ve Scratchi nebo mBlocku postava otočila bokem nebo zády, musíte si ji sami namalovat. Nebo se budete muset smířit s tím, že bude postava couvat nebo chodit bokem. U nás to bylo obrovské plus pro Alici.
2. Na rozdíl od Scratche a mBlocku chybí Alici česká lokalizace. Čekala jsem, že to bude nepřekonatelný problém, protože znalosti angličtiny na úrovni čtvrté třídy nejsou nikterak ohromující. Ale byla jsem překvapená, že to tak není. Slovní zásoba je v Alici hodně omezená - move, turn, point at, say, think, do together, count... Horší už je, když chcete, aby se vaše postava hýbala, potom musíte znát anglické názvy spousty kloubů. Takže děti si ke kolenům, ramenům a loktům postupně přidávají znalosti toho, jak se řekne kyčel nebo třeba zápěstí. Ze začátku pořád psaly názvy kloubů do Google Translatoru, teď už si jich řadu pamatují. Takže u nás angličtina nepředstavovala problém.
3. Z Alice 3 je možné exportovat videa a ukládat je na YouTube. Oproti Scratchi a mBlocku je to obrovské plus, protože tam to není možné. Pokud chcete ukázat pojekt vyrobený v některém z těchto dvou programů, buď musíte použít link nebo embed code. A k tomu jsem s dětmi ještě nepokročila. Tím pádem další plus pro Alici.
4. "Zastaralý" vzhled Alice u nás nikomu nevadil. A s "nepřehledností a složitostí" Alice si děti dokázaly poradit během pár hodin. Jednoznačně bylo pro ně důležité jen to, co Alice dovede.
5. Doma máme nainstalovanou beta verzi Alice 3 Import, která umožňuje importovat 3D objekty vytvořené ve formátu *.dae. Prozatím to vypadá, že není *.dae jako *.dae. Ale objekty vytvořené v Blenderu lze do této verze importovat.
6. Pořádný návod v českém jazyce jsem nenašla, ale anglických videotutoriálů je na Youtube spousta. Kromě toho videotutoriály i další návody jsou i na stránkách Alice. Protože videa jsou dostatečně názorná, znalost angličtiny není skoro potřebná.

A na závěr ukázka toho, co vytvořil náš desetiletý syn v Alici 3 Import. Program vyráběl déle než dva týdny. Jedná se o video ukazující, jak sonda Perseverance přistane na Marsu a bude zkoumat Mars. 


Žádné komentáře:

Okomentovat