sobota 2. října 2021

Poledníky, rovnoběžky a tři slova

Poledníky a rovnoběžky tvoří zeměpisnou síť. Zeměpisná délka a šířka jsou zeměpisné souřadnice... rovník, obratníky, nulý poledník...

Ale co s tím? Přeci pobavit se a jít ven! 

Po úvodní teorii jsem dětem zadala zeměpisné souřadnice 49.6815389N, 13.7873436E s vysvětlením, co znamenají tajuplná písmena N a E. Nejdříve nevěděly, co s tím, ale když jsem jim v Mapách.cz "nenápadně" ukázala na položku hledání, zkusily tam souřadnice zadat. A ukázalo se jim místo - a ne ledajaké. Místo s pěkným jménem a spoustou fotografií.

"Mami, jaké souřadnice má naše město?"

Město? To bude horší. Ale můžeme se podívat, jaké souřadnice má třeba náš dům. Návod si ale najde každý sám. Po krátném hledání děti objevily velmi podrobnou nápovědu, kde se dozvěděly všechno, co chtěly, a ještě spoustu informací navíc.

"Mami, a je v České republice nějaké místo, kde se protíná nějaká pěkná rovnoběžka s pěkným poledníkem?"

Po krátkém výslechu se dozvídám, že tajuplné slovo "pěkný" znamená celé číslo, které je pokud možno násobkem pěti nebo ještě lépe deseti.

Hmm, tak to si přeci už umíte najít sami.

A je to tak. Děti po důkladné prohlídce mapy ČR zadávají souřadnice 50N, 15E. Je to kdesi u Kouřimi, navíc v mapě označené lákavými slovy "astronomický střed Evropy".

"Tam bychom mohli postavit pomník."

"Ale vždyť je to v poli, a to pole určitě někomu patří."

"Tak najdeme nějaké lepší místo, které sice nebude mít tak pěkné souřadnice, ale bude mít nějaké zajímavé jméno. Třeba kočičí."

A už hledáme. V Mapách.cz zjišťujeme, že zeměpisných jmen, která obsahují slovo kočka, je víc, než jsme si mysleli. Ke kočkám přidáváme ještě kocoury, kocourky, dokonce zjišťujeme, že se u nás nachází i Kocourkov. Teda spíš nacházel... Po tom všem hledání je nám líto, že bychom se z výsledků kočičí práce těšili sami. Protože už od Vánoční hry máme na Mapách.cz vytvořený vlastní účet, klikneme jen na Moje mapy (ano, je to vpravo nahoře, to pole s hvězdičkou), vytvoříme složku a už do ní přidáváme kočičí místa. K nim děti přidaly ještě 50N, 15E s odůvodněním, že to tam "nemůže chybět", a navíc také 49.4941558N, 15.7144919E, protože to je dobré místo na stavbu pomníku (raději jsem se neptala, komu nebo čemu chtějí děti ten pomník stavět, proč zrovna tam a proč by to mělo být tak daleko od našeho bydliště). Potom už jen mapu sdílíme a děti ji rozesílají známým a příbuzným na všechny světové strany. Dostala jsem svolení, že ji můžu ukázat i tady.

A protože jsme si doma už pohráli dost, půjdeme ven. Ale před odchodem si ještě musíme nainstalovat dvě mobilní aplikace - GPS Data (Android) a what3words (AndroidiOS). Kromě toho si s sebou bereme i křídu a kompas.

Chodíme po městě a aplikace GPS Data nám ukazuje naše aktuální souřadnice. Škoda, že naším městem neprochází celočíselný poledník. Dětem nezbývá než závidět občanům Jindřichova Hradce, kteří si svůj patnáctý poledník dokonce krásně označili

A už se blíží ta správná hodina - 13:00. Co je na ní tak správného? Normálně by to mělo být 12:00, ale protože máme letní čas, musíme si počkat o hodinu déle. Budeme totiž vyznačovat místní poledník. Počasí nám přeje, sluníčko svítí a my křídou zakreslujeme směr stínu. Kompasem ještě kontrolujeme, jestli stín opravdu míří na sever, pomocí aplikace GPS Data zjistíme naše aktuální souřadnice a napíšeme je k poledníku. 

A co ta druhá aplikace - what3words? Právě teď přichází její čas. Opisování zeměpisných souřadnic z mobilu na chodník je totiž náročné. Tolik čísel - a člověk se nesmí splést. Jinak by se souřadnice vztahovaly k jinému místu. Proto lidé vymýšlejí jiný systém. Blbuvzdornější. Systém tří slov vypadá nadějně - na podrobnosti se podívejte sami třeba tady. Dětem se myšlenka moc líbí a k zeměpisným souřadnicím okamžitě připisují příslušná tři slova. Potom už jen procházíme městem a díváme se, která tři slova určují zajímavá místa - třeba sochu na náměstí, vchod na úřad nebo třeba lavičku u rybníka. A z kombinací tří slov a konkrétních míst se nám v hlavách pomalu začíná rodit příběh. Ale to už je jiná pohádka - pohádka o slohové výchově.

P. S.: Jestli bude zítra slunečno, vyrobíme si vlastní sluneční hodiny! Tak velké jako sluneční hodiny v Třešti nebudou, ale to nám vůbec nevadí.




Žádné komentáře:

Okomentovat