čtvrtek 30. dubna 2020

Vlastní expedice?

Máme rádi výlety. Loňské letní prázdniny jsme strávili výlety, které měly nějaký vztah k dějepisné části vlastivědy, letošní jaro a léto jsme v nich chtěli pokračovat. Jenže plány nám zkřížil koronavirus.
Rozhodli jsem se proto, že budeme cestovat alespoň virtuálně. Třeba tak, že společně s dětmi vytvoříme naše vlastní prohlídky českých hradů. Takové, jaké jsou k vidění v Google Expedicích. Těm, kteří Google Expedice neznají, vřele doporučuji, aby si přečetli dva články od Pavla Hodála na Ty brďo.
Strávili jsme s výrobou naší skoro-Expedice na Karlštejn několik hodin. Příště to snad bude kratší, protože už víme, co a jak.


Po zmáčknutí na ozubené kolo (vpravo nahoře) můžete pustit zvuk.


Bylo by sobecké se o všechno, co jsme zjistili, nepodělit. Takže tady je návod, jak na to:
1. Nejdříve musíte mít účet u Googlu. Ti, kteří ho nemají, najdou na stránce https://www.google.com/ tlačítko Přihlásit se - nachází se vpravo nahoře. Na následující stránce kliknete na Vytvořit účet a potom už jenom vyplňujete...
2. Přihlásíte se ke svému účtu a půjdete na stránku aplikace Tour Creator. V tu chvíli může pro některé přijít krizový okamžik - mluví to na vás anglicky! Ale až tak těžké to nebude. Prostě jen zmáčknete obří tlačítko GET STARTED.
3. Otevře se vám nová záložka - a zase v angličtině. Ale i tohle zvládnete.


Pokud se budete chtít podívat, co všechno je možné vyrobit a inspirovat se tím, zmáčknete na Templates (jak ukazuje modrá šipka), pro vytvoření vlastní prohlídky zmáčknete na tlačítko + New tour (jak ukazuje červená šipka).
4. Po zmáčknutí na tlačítko + New tour se objeví titulní stránka nové prohlídky. Zde je možné vyplnit vlastní název (místo Untitled tour), stručný popis prohlídky v políčku Description, vybrat kategorii, do které vaše prohlídka spadá a nahrát fotografii (ve formátu jpeg, jpg nebo png). Nic z toho není povinné a navíc můžete cokoliv později změnit.


Až budete mít pocit, že jste vyplnili všechno, co jste chtěli, zmáčknete na Create.
5. Konečně začínáte vytvářet vlastní prohlídku. Máte na výběr ze dvou možností - Street view a Upload.



Automaticky máte před-vybranou možnost Street View -  a myslím si, že je to dobrá volba. Do políčka Search for places napíšete, které místo hledáte. Třeba Karlštejn. Automaticky se objeví roleta, kde si můžete vybrat, který Karlštejn vlastně chcete.


Kliknete na něj a místo černého pole se vpravo objeví - Karlštejn. Klikněte kamkoliv do toho obrázku, levé tlačítko myši držte stlačené a myší pohněte - obrázek se pohybuje. Můžete se tak dívat vzhůru, pod nohy, vpravo, vlevo, za sebe... Právě si prohlížíte třistašedesátistupňovou fotografii. Pokud by se vám zalíbila a chtěli byste si ji vložit do své prohlídky, zmáčknete na Add scene (vpravo dole).
Když se vám ale zrovna tato fotografie nelíbí, jsou tu další možnosti. Kliknete na oranžového panáčka na mapě vlevo a zkusíte ho o kousek poponést. V tu chvíli se na mapě objeví modře označené cesty a malé modré kroužky. Kroužky jsou jednotlivé třistašedesátistupňové fotografie, cesty jsou klasické street view. Pokud chvíli nad nějakým místem s panáčkem postojíte, vpravo uvidíte fotografii místa, kam jste se s panáčkem dostali.


Ale protože je mapa velmi hrubá, špatně se na ní panáček umisťuje. Problém má jednoduché řešení - prostě zmáčknete na mapě na tlačítko plus a tím si mapu přiblížíte. A znovu pohybujete panáčkem a prohlížíte si cesty a fotografie Karlštejna, přibližujete si mapu tlačítkem plus a znovu prohlížíte tak dlouho, až najdete tu pravou fotografii nebo místo na street view. Potom kliknete na Add scene vpravo dole. 
6. A zase to na vás mluví anglicky. Ale i tohle zvládnete. 


Scénu si můžete (ale nemusíte) pojmenovat - název napíšete místo Untitled scene. Do pole Description napíšete stručný popis Karlštejna (opravdu stručný - do 500 znaků). Do pole credits uvedete odkud jste scénu získali. Nic z toho ale není povinné a všechno můžete kdykoliv doplnit nebo upravit.Doporučuji zmáčknout i na bílé tlačítko Set starting view, které se nachází vlevo dole. Tím nastavíte počáteční bod prohlídky této scény. Zase kliknete a podržíte levé tlačítko myši a pohybem myší hledáte ten nejlepší pohled. Až ho najdete, pustíte tlačítko na myši a kliknete na Save (uložit).


7. Přidat můžete i hudbu (zmáčknutím na ikonu reproduktoru) nebo krátké mluvené slovo (zmáčknutím na ikonu panáčka vpravo od ikony reproduktoru). My jsme ale nejvíc používali přidávání upozornění na obzvláště zajímavá místa ve scéně. Upozornění přidáte kliknutím na + Add point of interest.


Na scéně se objeví i v kroužku, pomocí myši s ním pohnete  na místo, na které chcete upozornit - třeba na věž Karlštejna. Do světle modrého pole vyplníte podrobnosti: místo Untitled point of interest napíšete název (třeba Velká věž), do pole Describe this point of interest napíšete stručný popis (ale opravdu stručný - do 300 znaků). Pokud chcete, aby zájemce o toto důležité místo viděl nějaký detail nebo něco dalšího, můžete přidat obrázek kliknutím na ikonku dvou horských vrcholů. A kdybyste chtěli přidat krátký namluvený text, uděláte to stejně jako u scény kliknutím na panáčka. Takových míst můžete do každé scény přidat několik.
8. Pokud budete chtít přidat další scénu, kliknete na Add scene. Když se vám scéna nebude líbit, vymažete ji zmáčknutím na ikonku koše vlevo dole.
9. Pokud byste chtěli přidat vlastní třistašedesátistupňovou fotografii, zmáčknete na tlačítko Upload.


Následně vložíte fotografii buď přetažením ze svého adresáře nebo zmáčknete na Select a 360 or 180 image. Další postup je stejný jako v případě, pokud jste si fotografii vybrali ze Street view.
Já jsem s dětmi na Karlštejně nebyla, takže takové fotky nevlastníme. Ale to nám vůbec nevadilo. Trochu jsme se inspirovali jednou Google Expedicí a vytvořili jsme vlastní třistašedesátistupňové obrázky. Návod je jednoduchý. Poměr stran v takové fotografii je 2:1. Takže jsme si vytvořili černý základ o tomto poměru. A potom přišly na řadu obrázky s volnými autorskými právy. Děti už dávno znají https://pixabay.com/cs/, ale tam toho zase tak moc nebylo. Tak jsme se podívali ještě na https://commons.wikimedia.org/. Nevýhodou je, že většinu fotografií tam naleznete pod jinými než českými názvy. Tady nám moc pomohla Wikipedie. Pokud si tam zadáte Karlštejn, dozvíte se spoustu informací a navíc najdete i odkaz na stránku Wikimedia Commons dalšími obrázky týkajícími se Karlštejna. Obrázky jsme upravili v grafickém editoru Gimp a vložili je na černý podklad. Tipla jsem si, že když obrázky zaujmou přibližně třetinu výšky podkladu, bude to vypadat dobře. Až později jsme zjistili, že čtvrtina nebo pětina by byla asi lepší. Ale už se to nikomu nechtělo opravovat.
10. Pokud zjistíte, že chcete změnit pořadí scén, kliknete na název scény, kterou chcete přesunout. Tím se ocitnete v požadované scéně. Vpravo od odpadkového koše jsou tři tečky. Když na ně najedete myší, objeví se tam nápis Move scene options (možnosti pohnutí se scénou). Po kliknutí na tři tečky se objeví Move left (pohni vlevo) a Move righr (pohni vpravo).
11. Až budete mít všechno upravené podle svých představ, můžete výsledek své práce zveřejnit. Začnete tím, že kliknete na modré tlačítko Publish, které se nachází vpravo nahoře.


Objeví se vám otázka na Visibility (viditelnost). Na výběr máte dvě možnosti - Public (veřejné) a Unlisted (nezařazené). Pokud kliknete na možnost veřejné, bude vaše prohlídka veřejně přístupná, pokud kliknete na nezařazené, budou si ji moci prohlížet jen ti, kteří budou mít na něj link. Po výběru jedné z těchto dvou možností kliknete na Publish. Objeví se vám možnost prohlédnout si výsledky vaší práce (View tour) a dokončit publikování (Done). Tím jste skončili a vaše prohlídka je přístupná v Poly. Pokud byste ji chtěli zpřístupnit i na Google Expedice, stačí v Poly kliknout na Sdílet a potom na Expeditions.
Pokud budete chtít, tady si můžete prohlédnout výsledek našeho snažení - virtuální výlet na Karlštejn.

Žádné komentáře:

Okomentovat