čtvrtek 7. května 2020

Počítání offline a unplugged

Počítače, tablety a mobily jsou dobrá věc. Můžeme se pomocí nich naučit spoustu věcí a další spoustu věcí kvůli nim dělat dokonce ani nemusíme, protože to udělají za nás. Ale je dobré si od nich i odpočinout. Třeba tím, že si zahrajeme deskovou hru. Nějakou matematickou. Didaktickou. Snad i zábavnou.
Co takhle karetní hru Zeus na útěku? Hráči při ní postupně pokládají na odhazovací balíček (zde zvaný Olymp) karty pokud možno tak, aby součet odložených karet byl násobkem deseti. Pokud se to některému z hráčů stane, obdrží do svého vlastnictví figurku Dia. Cílem hry je vlastnit figurku Dia ve chvíli, kdy výška Olympu dosáhne sto nebo více. Kromě čtyřiceti karet s číselnými hodnotami jedna až deset, které slouží ke zvyšování hodnoty Olympu jsou ve hře ještě karty antických bohů, které nemají číselnou hodnotu, ale provádějí určitou akci - mění hodnotu Olympu, kradou Dia, přeskakují hráče. Hra se skládá z několika kol a končí ve chvíli, kdy první z hráčů vyhrál čtyři kola. Kompletní pravidla (v angličtině) jsou dostupná zde.
V současné době už není hra dostupná, ale protože se mi koncept hry líbil, společně s dětmi jsme si ji vyrobili. Aby se nám hraní líbilo ještě víc, psali jsme číselné hodnoty tyčinkovým lepidlem na barevný papír a ten potom posypali třpytkami. Aby třpytky neopadaly, karty jsme zalaminovali. Jako vedlejší produkt jsme zjistili, že třpytky vypadjí podstatně lépe, když použijeme lesklou laminovací fólii.



Už jsme si zopakovali sčítání do sta (my navíc používáme hru i na odčítání - tj. snižujeme výšku Olympu od stovky do nuly), takže se můžeme vrhnout i na násobení. K pochopení toho, co to násobení vlastně je, jsme používali karetní hru Multimany. Hráči při ní staví budovy ze dvou karet uložených na sebe, aby získali předem stanovený počet oken. Kouzlo hry spočívá v tom, že karty obsahují průhledná okna. Proto přeložením karty se dvěma řadami oken přes kartu se čtyřmi sloupci oken získáme získáme dům o osmi (2 x 4) oknech. Kompletní pravidla v češtině jsou dostupná zde.
I tuto hru vlastníme ve verzi "udělej si sám", protože v době, kdy by se mi hodila, ještě nebyla v České republice dostupná. Hru jsem vyrobila jednoduše z barevných papírů, do kterých jsem řezákem na koberce vyřezala vodorovné a svislé řady oken. Aby to celé pěkně drželo, karty jsem potom zalaminovala.


Naše děti mají moc rády karetní hru Multibloom, která slouží k procvičování násobilky. Hráči při ní pěstují na záhonech květiny. Hlavním cílem je řádně splnit zakázky vysazením takového počtu květů, jaký si objednali zákazníci. Tudíž pro splnění zakázky osmnácti květů potřebují děti buď cva zákony po třech květech nebo tři záhony po devíti květech. Pro zpestření hra obsahuje karty škůdců - krtků a brouků, kterými může hráč ničit záhony ostatním spoluhráčům. Kromě toho je možné spoluhráče také obdarovat kouzelným květináčem nebo zalévat záhony kouzelnými konvemi. Kompletní pravidla hry v češtině jsou dostupná zde.


Pokud už umíme sčítat, odčítat, násobit i dělit, můžeme si zahrát karetní hru Mathable Quattro. Hra obsahuje pouze karty s čísly, na počátku jich každý hráč obdrží sedm. Ze čtyř karet vyložených do obdélníku vytvoříme obdélník - hrací plochu. Hráč, který je na řadě, musí zkombinovat čísla ve své ruce s výsledky v některé řadě nebo sloupci na stole. Pokud vedle sebe leží například trojka a devítka, může hráč použít dvanáctku (3 + 9), čtyřku (9 - 5) , sedmadvacítku (3 x 9) nebo trojku (9 / 3). Pokud má některou vhodnou kartu v ruce, vyloží ji na jedno ze dvou čísel, ze kterých příklad vypočítal, čímž změní počty v jednom sloupci a řadě. Pokud i za těchto nových podmínek zvládne umístit některou ze svých karet, pokračuje dál tak dlouho, dokud to půjde. V tom případě pokračuje další hráč. Pokud ale nemůže umístit vůbec žádnou kartu, jednu si dobere a umístí ji na kteroukoliv kartu. Vítězem se stává hráč, který  se jako první zbaví věech svých karet. Kompletní pravidla (v angličtině) jsou dostupná zde. Protože hra už není v obchodech dostupná, vyrobili jsme si ji s dětmi sami. Tentokrát jsme použili klasické bílé čtvrtky a fixy.


A když bychom našli na stole o něco víc místa, můžeme si zahrát deskovou hru Abaku. Nevím, jestli je vhodné o této hře psát, protože mám pocit, že je všeobecně známá. Ale co kdyby ne... Abaku je vlastně takové Scrabble s čísly. Každý hráč si vylosuje pět kamenů s čísly a hráči postupně skládají na hrací plochu příklady. Je možné použít nejen příklady typu 7 - 2 = 5, ale i příklady s vícecifernými čísly. Navíc se použité matematické operace neomezují jen na sčítání, odčítání, násobení a dělení, ale můžeme používai i mocniny a odmocniny. Následující hráč může již vyložené řady čísel obohacovat o nové kameny nebo navazovat v pravém úhlu. Protože hrací plocha obsahuje celou řadu bonusových míst, musí hráč zvažovat také umístění svých příkladů. Z mého pohledu je ve hře problematické bodování (alespoň u nás se nikomu nechce počítat body, takže hrajeme jen tak pro radost), které je potřeba zapisovat po každém tahu. Nebo si můžete zahrát online - třeba tady nebo tady. Kompletní pravidla hry najdete zde. Ještě musím zmínit stránky https://abaku.cz/, kde si můžete přečíst spoustu užitečných informací týkajících se hry, mimo jiného i metodiku, jak s hrou Abaku vyučovat počítání.


Pro milovníky her typu Člověče, nezlob se, existují počítací deskovky Deskové hry - procvičujeme matematiku 1. a 2. třídy a Deskové hry - procvičujeme násobilku. V obou těchto hrách klasicky používáme kostku a figurky; naším cílem je dostat svou figurku co nejdříve do cíle. Každé pole ale obsahuje jeden příklad (občas i slovní úlohu), který musíme spočítat.

  

Můj výčet her, při kterých si můžeme (ano, i dospělí mohou) procvičit počítání, není ani náhodou kompletní. O spoustě dalších matematických her se můžete dozvědět ze záznamů webinářů:

Kromě toho můžu doporučit ke čtení: 
  • obsáhlou práci Hry ve vyučování matematice jako významná strategie vedoucí k rozvoji klíčových kompetencí žáků - zde
  • práci Hry v matematice 1. stupně - zde
  • brožuru Škola deskovou hrou - zde
  • prezentaci klubu MLHA - zde
  • stránky Mensy věnované deskovým hrám - zde





Žádné komentáře:

Okomentovat