čtvrtek 18. června 2020

Ještě jednou finanční gramotnost

Více než dvě třetiny účastníků průzkumu však uvedlo, že přístup k finančnímu vzdělávání je právě ze strany školy a rodiny nedostatečný. Navíc očekávají, že se o finanční gramotnost bude starat z velké části také stát reprezentovaný Českou národní bankou či ministerstvem financí i samotné banky,“ uvádí vedoucí projektů finančního vzdělávání České bankovní asociace (ČBA) Helena Brychová.

Tak toto jsem se nedávno dočetla na iDNES. Výsledky průzkumu mě překvapily. Rodičům by se líbilo, kdyby se děti o financích dozvěděly ve škole víc. A pokud finanční vzdělávání nezajistí škola, měl by se o to starat stát a samotné banky. Ale prý se to tak nějak většinou neděje... A když už se nikdo nepostará, měli by se víc starat rodiče. Ale ani ti se nestarají. Asi nevědí jak...
Ale mohli by! Rodiče i školy. Nevím, jak moc se o výuku v oblasti finanční gramotnosti starají jednotlivé školy. Ani netuším, jak se o ni starají rodiče. Ale stát se snaží hodně, banky také, kromě nich i spousta dalších organizací. Jen se to jaksi nedostane do rodin a škol... Asi chybí propagace. Už dávno totiž neplatí, že dobré zboží se chválí samo. Protože finanční gramotnost považuji za důležitý vklad do života, pochválím to "dobré zboží" já.

Jak se stará stát?
Na internetových stránkách Finanční gramotnost aneb Proč se finančně vzdělávat, které provozuje Ministerstvo financí najdete velké množství informací, řadu kalkulaček, dokonce i velmi podrobný slovník pojmů souvisejících s finančnictvím. Nevýhodou je poměrně suchopárný jazyk vhodný spíše pro dospělé zájemce.
Oproti tomu na internetových stránkách Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy existuje oddíl Finanční gramotnost, který je spíše rozcestníkem odkazujícím na další portály. Mimo jiného tu naleznete odkaz na poměrně rozsáhlý Katalog materiálů pro rozvoj finanční gramotnosti vytvořený Národním ústavem pro vzdělávání. Katalog je sice trochu staršího data, ale i tak je možné tu najít velké množství odkazů na učebnice, metodické materiály a pracovní listy.
Ministerstvo práce a sociálních věcí provozovalo dnes již zrušený Fond dalšího vzdělávání. Nicméně na YouTube kanálu Fondu najdeme i nadále playlist SEKO - Vzdělávání v oblasti finanční gramotnosti, který obsahuje deset animovaných videí z oblasti finanční gramotnosti. Videa jsou krátká a srozumitelná i dětem.

Animovaný film Fondu dalšího vzdělávání 
Bohatí a chudí, všichni musí počítat

Česká národní banka spustila web Peníze na útěku, který je zaměřený ryze prakticky a je vhodný spíše pro dospělé, kteří již mají nebo plánují vlastní domácnost. S dětmi je možné v pobočkách České národní banky v Praze a Brně navštívit expozice Lidé a peníze. Na webu expozice najdete také odkazy na několik animovaných filmů s finanční tématikou vhodných pro děti a na pracovní listy. Kromě toho se společně s Institutem ekonomického vzdělávání a Ministerstvem financí podílí na soutěži pro studenty středních škol Ekonomická olympiáda.

Animovaný film ČNB O penězích a lidech

Akademie věd na webu Nezkreslená věda prezentuje dvě videa z oblasti finanční gramotnosti: Finanční gramotnost a Dějiny peněz. Obě videa bez problémů zvládnou pochopit i děti.
Česká televize speciálně pro děti vyrobila šestadvacetidílný sitcom Bankovkovi, který se věnuje tématům z oblasti finanční gramotnosti. Na stránkách České televize najdete i starší seriál Krotitelé dluhů. Některé díly jsou spíše pro silnější povahy, ale seriál může dobře posloužit jako ukázka toho, jak jednoduše se člověk může dostat do dluhů a jak bolestně se taková situace řeší. Podobnou funkci může splnit i seriál Aby dluhy nebolely. Spíše pro dospělé jsou seriály Máme na toPodtrženo, sečteno! nebo Osobní finance. 
Národní ústav pro vzdělávání podporuje rozvoj široké škály gramotností - včetně té finanční.

Jak se starají banky?
Česká bankovní asociace provozuje vzdělávací web Finanční vzdělávání, akci Bankéři do škol, soutěž European Money Quiz nebo kampaň Mluvit s dětmi o penězích se vždycky vyplatí. Kromě toho se nějakým způsobem o výuku finanční gramotnosti starají po svém i všechny velké banky působící v České republice: Komerční bankaČeská spořitelnaČSOBMonetaFIO.

Jak se starají další?
Hodně se o rozvoj finanční gramotnosti ve školách stará prostřednictvím projektu Finanční gramotnost do škol obecně prospěšná společnost yourchance, která mimo jiného pořádá soutěž Rozpočti si to! pro žáky základních a středních škol. Z hlediska zdrojů informací k výuce finanční gramotnosti doporučuji jejich Rozcestník, kde najdete odkazy na řadu projektů, portálů, knížek, videí... 

Film yourchance Případ smrtící spirály 

Finanční gramotnost je další velmi bohatý seznam, který pochází z dílny Národního ústavu pro vzdělávání a je umístěný na Metodickém portálu  RVP. 
Další zdroje materiálů vhodných pro výuku finanční gramotnosti a ekonomie najdete na stránkách Občankáři.cz
Metodický portál RVP obsahuje stovky článků na téma finanční gramotnost. Za zmínku určitě stojí i Global Money Week, článek Tajného učitele o výuce finanční gramotnosti nebo třeba Zlatka. A spousta dalších, které najdete ve výše zmíněném Rozcestníku, na seznamu informačních materiálů Finanční gramotnost nebo na Občankářích.cz.


Žádné komentáře:

Okomentovat