neděle 25. října 2020

Jak jsme se nenudili

Tento týden jsem s jedním dítětem jela na kontrolu do nemocnice v Motole. A protože to máme do Prahy dost daleko, musíme vstávat hodně brzy, abychom byli na odběru krve kolem sedmé ráno. Ale kontrolu v ambulanci pravidelně máme až kolem poledne. Dřív jsme vyráželi na obhlídku pražských muzeí, galerií a dalších památek - několikrát jsme si prošli Pražský hrad, opakovaně jsme viděli stálé expozice Národního muzea, byli jsme na výstavě Rousseaua, Keltů, Masaryka, umění za doby Václava IV... Když se konala návštěva Motola v době adventu, obhlíželi jsme na náměstích nádherně vyzdobené vánoční stromy. Abychom si rozšířili obzory i v jiných oblastech, zašli jsme si i na snídani do fastfoodu, jednou jsme strávili dopoledne v obřím knihkupectví, jednou dokonce v obřím hračkářství (u nás na dědině nic z toho opravdu nemáme).

Jenže tentokrát byla zavřená muzea, galerie, dokonce i obchody. A na vánoční stromy bylo ještě brzy. Prošli jsme se po areálu nemocnice a zjistili jsme, že i v Praze už opadávají stromům listy. Nejdříve jsme si jich chtěli pár nasbírat (list  z Prahy je přeci jen list z Prahy), ale bylo jich nějak moc. Navíc jsme objevili jakési houby, které rostly krásně do kruhu. Postupně jsme z listů začali skládat kolem hub listovou mandalu. Bylo to sice něco úplně jiného než návštěva výstavy o Karlovi IV., ale i tak se nám podařilo strávit čas něčím, co se nám líbilo. A protože ten den vítr nefoukal, mandala byla na svém místě i odpoledne, kdy jsme z kontroly odjížděli domů. Doufáme, že za těch pár hodin, než ji vítr rozfouká, někoho z návštěvníků nebo pacientů motolské nemocnice potěšila nebo alespoň překvapila.


Doma jsme zjistili, že s nápadem mandaly z listů už před námi přišli jiní - na jejich nádherné mandaly se můžete podívat tady. Pokud si chcete počíst o tvoření podzimních mandal v češtině, dokonce i to je možné - na nádherném blogu Pesleří v článku Jak na... podzimní mandaly nebo na portálu Učení bez učebnic v článku Podzimní mandaly. Podle internetových stránek mnoha škol to dokonce vypadá, že podzim je to pravé roční období k tvorbě školních mandal - stačí se jen podívat.


Žádné komentáře:

Okomentovat