pondělí 21. září 2020

Jablka, ořechy, špendlíky...

Kdybychom tak měli vlastní zahradu... pěstovali bychom jablka, hrušky, švestky, třešně, ořechy, lísky, možná i šípky nebo špendlíky. Zahradu sice nemáme, ale objevili jsme jednu jabloň, která vypadá, jakoby nebyla vůbec ničí. Bylo by dobré zjistit, jestli to tak jenom vypadá nebo jestli si můžeme pár jablek utrhnout. Jenže kde se ptát? Před nějakou dobou jsem to netušila ani já. Teď už vím, že se můžu podívat do počítače nebo do mobilu a budu o něco chytřejší. Otevřu internetovou stránku nebo aplikaci Na ovoce (počítač, Android, iOS) a při troše štěstí tam strom najdu.

Česká republika i Slovensko jsou totiž plné stromů a keřů, ze kterých si může natrhat ovoce naprosto kdokoliv. Pokud víte o nějakém stromu nebo keři, ze kterého je povolená sklizeň, můžete ho přidat do interaktivní mapy. A pokud o ničem takovém nevíte, můžete se k nějakému stromu vypravit a ovoce si očesat. Nebo se podívat, v jakém stavu strom je, a postarat se, aby tu byl pro ostatní co nejdéle. Za zmínku stojí i část zvaná Herbář, kde se dozvíte, jak jednotlivé keře nebo stromy poznáte, kdy příslušné ovoce zraje, k čemu se používá a jaké má léčivé účinky.


My jsme se takto vypravili natrhat si pár mirabelek. Aplikace Na ovoce nám ukázala, kde se momentálně nacházíme na mapě a navrhla nejkratší cestu. Protože jsme se ve spleti polních cest ztráceli, přepnuli jsme si mapu na letecký pohled. A potom jsme se vydali po cestě a občas sledovali, jestli jdeme správně. Mirabelky jsme nakonec našli - keř byl obsypaný, mirabelky padaly ve velkém na zem a vypadalo to, že je nikdo letos netrhal. Druhý den jsme se proto ke keři vypravili s košíkem a nějaké jsme si natrhali a odnesli domů na jídlo a na marmeládu. Při trhání ovoce i vaření marmelády jsme využívali dětské práce.

A co jsme se naučili? Orientovali jsme se v krajině podle mapy, poznávali jsme suché větve od živých, potrénovali jsme si výdrž při trhání ovoce a zjistili jsme, že marmeláda se nevyrobí sama od sebe. Jako bonus jsme snědli čerstvé mirabelky a vylízali hrnec od marmelády. Na zimu nám zbyla marmeláda a vzpomínky na  den společně strávený česáním ovoce a výrobou marmelády.

Žádné komentáře:

Okomentovat