sobota 23. ledna 2021

Duolingo

Pro mnohé bude dnešní příspěvek nošením dříví do lesa. Nebo sov do Athén. Nebo (a to nejvíce ze všeho) sov do tabletu, mobilu nebo počítače.
O čem chci psát? O aplikaci Duolingo, jejímž maskotem je sovička Duo. Je to jedna z mnoha aplikací, pomocí kterých se můžete učit nebo opakovat cizí jazyky. Moje děti ji využívají k opakování angličtiny, jiné jazyky jsem v této aplikaci prozatím nezkoumala, takže budu psát výhradně o našich zkušenostech s angličtinou.
Samotná výuka je v Duolingu rozdělená do témat, která obsahují jednotlivé gramatické jevy nebo okruhy slovní zásoby. Témata de dále dělí dov ětšího nebo menšího počtu lekcí. Každá lekce obsahuje cvičení typu psaní slyšeného slova nebo věty, překlady slov nebo vět, výběr správného překladu z řady nabízených slov, doplňování správného tvaru slova do věty a ústní opakování slov nebo věty. Když zvládnete všechny úkoly z dané lekce, můžete pokračovat na další.
Duolingo má řadu výhod a také pár nevýhod. Jednoznačnou výhodou multiplatformnost - existuje verze pro webové prohlížeče v počítači, pro Android i pro iOS. Aplikaci je možné používat zdarma v online verzi s reklamami; pokud ji chcete používat bez reklam a offline, je nutné si zakoupit verzi Pro.
Za výhodu považuji i možnost použít rozřazovací test, který aplikace nabízí po prvním přihlášení. Díky tomu odpadá nutnost zbytečného opakování gramatických jevů a slovíček, které máte bezpečně zvládnuté.
Další výhodou je systém soutěží a odměn (které u našich dětí navštěvujících první stupeň základní školy opravdu zabírají). Každý týden se můžete účastnit boje o postup do vyšší ligy - několik nejlepších hráčů postupuje výše, většina zůstává a několik nejhorších sestupuje. Kromě toho se můžete spoluhráčům pochlubit počtem dní, které jste strávili učením se cizího jazyka na Duolingu a počtem splněných témat.
Za výhodu považuji i to, že splnění jedné lekce zabere celkem krátký čas - když děti hodně spěchají, trvá jim lekce i méně než pět minut. Z toho důvodu je možné trénovat cizí jazyky třeba při cestě hromadnou dopravou. Pokaždé, když jsem navštívila naše krajské město, velmi často jsem při jízdě v tramvaji slyšela charkteristické cilink - známku toho, že někdo správně splnil úkol na Duolingu.
Podle mého názoru je obrovskou výhodou Duolinga to, že hráče také nutí opakovat už jednou zvládnutá témata. Po nějaké době zlaté označení splněného tématu praskne a pro zacelení je nutné splnit jednu opakovací lekci. Kdybyste se ovšem zeptali našich dětí, zjistili byste, že na praskání už jednou splněných témat nebo gramatických jevů mají zcela opačný názor. Některé gramatické jevy nemají děti ještě dostatečně zažité a pokud je aplikace nutí k jejich opakování, opravdu se jim do toho nechce.
A teď k nevýhodám: Duolingo se sice tváří jako aplikace, která vás naučí jazyky, ale můj soukromý pocit je ten, že je vhodná spíš k opakování. Některé gramatické jevy jsou sice v aplikaci vysvětlené, avšak jiné bohužel ne. Například mladší dítě s velmi začátečnickou znalostí angličtiny se probojovalo ke kapitole otázky. Jeho frustrace, když samo nebylo schopné bez vysvětlení správně splnit lekce, byla obrovská.
Další nevýhodou je (alespoň v angličtině, jiné jazyky jsem nezkoumala) nízký počet opakování slovíček nebo gramatických jevů v daném tématu. K opakování a utřídění naučeného je Duolingo dostačující, k naučení (alespoň podle zkušeností v naší rodině) spíš ne.
Někteří ještě mohou považovat za nevýhodu celkem malý objem slovíček a gramatiky, které je možné s Duolingem obsáhnout (údajně do úrovně B2). Já to momentálně za nevýhodu nepovažuji, protože Duolingo bez problémů obsáhne velkou část učiva základní školy, což mi při výuce dětí z prvního stupně bohatě stačí.
I přes výše popsané nevýhody se u nás Duolingo stalo dobrým nástrojem k upevnění slovní zásoby i gramatiky. Poprvé jsem viděla, že dítko - dysgrafik - netrpí při psaní anglických slovíček. Poprvé jsem viděla, že druhé dítě, které mělo obrovský odpor k angličtině, je ochotné pro postup do vyšší ligy opakovat neuvěřitelné množství anglických slovíček a gramatiky. Poprvé jsem viděla, že naše děti jsou ochotné přežít dril ve výuce angličtiny... Už jen pro tato poprvé budeme s Duolingem pokračovat v angličtině dál.



Žádné komentáře:

Okomentovat