pondělí 23. listopadu 2020

Další mapy

Map není nikdy dost. A pokud nám náhodou nějaké chybí, můžeme si je sami vyrobit. Co třeba mapu procenta žen mezi cizinci na našem území?

Vyrobit si něco takového není vůbec složité. V první řadě potřebujeme data. S tím nám pomůže Český statistický úřad - tady si můžeme stáhnout tabulku obsahující počet cizinců a cizinek v jednotlivých krajích ČR, a to nejen za uplynulý rok, ale dokonce za mnoho let. Potom si jednoduše spočítáme procenta žen mezi cizinci na našem území - a zjistíme, že je u nás víc cizinců než cizinek, a to ve všech krajích.

Ale jak dostat výsledky do mapy? S tím nám pomůže webový portál Mapa Česka, který je určený právě k vyrábění nejrůznějších tematických map České republiky. Návod na výrobu vlastní mapy najdete přímo na stránce Mapy Česka, vlastní práce je opravdu jednoduchá a intuitivní. Mapu procentuálního podílu žen mezi cizinci v jednotlivých krajích ČR jsme měli vyrobenou za krátkou dobu.

A protože jsme toho neměli dost, přidali jsme do mapy ještě počet cizinců v jednotlivých krajích a počet cizinců na 100 000 obyvatel. Na závěr jsme mapu uložili tlačítkem Uložit (vpravo nahoře), vedlejší tlačítko Sdílet umožňuje sdílet odkaz na hotovou mapu, odkaz na úpravu mapy a iframe.

Co jsme se dnes naučili? Najít potřebná data na stránce Českého statistického úřadu, pracovat s tabulkovým editorem, pracovat s webovým portálem Mapa Česka. Zapřemýšleli jsme nad tím, proč je nejvíce cizinců v Praze a proč je tam největší procento žen mezi cizinci. A jako vedlejší produkt jsme si při prohlížení mapy zopakovali kraje České republiky.


Žádné komentáře:

Okomentovat