pátek 27. března 2020

Omalovánky (použití vrstev v programu Gimp)

K tomuto nápadu mě přivedl jeden starší blog Jitky Rambouskové. Spojili jsme informatiku a výtvarnou výchovu - učili se pracovat s vrstvami v grafickém editoru Gimp (je zdarma a lze ho stáhnout na https://www.gimp.org/downloads/) a vyrobili si omalovánky, které jsme si následně vymalovali. Postup je jednoduchý:
1. vybrali jsme si nějaký pěkný obrázek a otevřeli jsme ho v grafickém programu Gimp,
2. přidali jsme průhlednou vrstvu: Vrstva > Nová vrstva  > Průhledná,
3. pomocí klávesové zkratky Ctrl B jsme otevřeli panel malovacích nástrojů,
4. dvojitým kliknutím jsme otevřeli okno tužky a nastavili jsme sílu čáry,
5. obkreslili jsme obrysy,

6. pomocí klávesové zkratky Ctrl L jsme otevřeli panel vrstev,
7. kliknutí na vrstvu s podkladovým obrázkem jsme si ji označili a kliknutím na koš ji odstranili - tak nám zbyla průhledná vrstva s obrysem,
8. přidali jsme bílou vrstvu: Vrstva > Nová vrstva  > Bílá,
9. bílou vrstvu jsme položili pod průhlednou v panelu vrstev - kliknutím jsme na průhlednou vrstvu jsme si ji označili a kliknutím na zelenou šipku ukazující směrem vzhůru jsme průhlednou vrstvu dostali do popředí,
10. sloučili jsme vrstvy pomocí Vrstva > Sloučit s nižší, tím jsme vytvořili jednovrstevný obrázek,
11. vzniklé omalovánky jsme uložili pomocí Soubor > Uložit (ve formátu xcf, který lze otevřít v programu Gimp) a také exportovali pomocí Soubor > Exportovat (v libovolném formátu, takže omalovánky bude možné otevřít v libovolném grafickém editoru).
Potom už jen zbývá omalovánky vytisknout a vymalovat. Pokud by měl někdo pocit, že prosté vymalovávání je nuda, může si překreslit obrázek třeba na tričko nebo na sáček na bačkory a vymalovat fixami na textil.

Omalovánky, které tu vidíte, vytvořily na počítači naše desetileté děti, které jsou žáky čtvrté třídy. Když to zvládly ony, může to zvládnout i spousta jiných dětí (nebo alespoň jejich rodiče).

Žádné komentáře:

Okomentovat